creating a new creativ platform

torsdag 1 februari 2007

Banankaka och konstvisaren på Moderna !

Hela huset doftar banankaka. Jag har bakat! Tänkte ta med mig till skolan imorgon vara lite duktig, lite husligt generös. Lisa 6 år, hon ville absolut få smaka på kakan , tyckte inte alls att jag skulle ta med den. Tills hon såg de där mörkbruna, på gränsen till svarta, bananerna jag skulle ha i. Då protesterades det inget mer.
-läser just nu en biografi om Carlo Derkert. En mer inspirerande läsning får man nog leta efter om man håller på med nån typ av konstpedagogisk verksamhet! Om jag inte redan är lite som honom( jag känner faktiskt igen mig i en hel del ) så vill jag nog åtminstone bli mer som Carlo. En besynnerlig man med stort hjärta och kloka tankar. Ja ! precis så.... en besynnerlig kvinna med stort hjärta och kloka tankar. Han är hela tiden inne i sina egna tankar och kopplar det mesta till sig själv och sitt liv. Försöker sätta sig i relation med omvärlden och de människor han stöter ihop med genom livet på ett eller annat sätt. Caro Derkert var son till konstnärinnan Siri Derkert och arbetade största delen av sitt liv som konstpedagog eller som han själv uttryckte det "konstvisare" på Moderna Muséet i stockholm. Han var en samlare har jag förstått. Sorterade och katalogiserade , mycket intressant och tillåtande person. Han gjorde mycket annat också men jag har inte kommit så långt själv i boken ännu men kan säkert återkomma med något härligt citat lite senare !

2 kommentarer:

konstbyrån sa...

bra att jag tipsade dig om derkert va!? han var ett unikum.
hittade honom 1999 i en bok från rädda barnen där ett par sidor med handskriven text fanns, carlo derkerts ord. ett citat jag burit sen dess:

"/...om man slår upp i rekordboken så kan jag ju inte det, springa 100 meter på 20 sekunder, men jag hann till bussen. jag h a n n till bussen.../"

och jag söker honom över allt efter det första mötet. han är en av de största.
det chockerande är att vare sig på lärarutbildningar eller bildpedagogutbildningar så nämns han inte ens - ! DERKERT, den oefterhärmlige genuine banbrytaren inom barn+konst+pedagogvärlden.

han plöjde mark i stockholm redan på 50-talet i vårt eget land för sjutton! men malaguzzi, malaguzzi, malaguzzi - du vet vad jag menar..

så mer calrlo - mer derkert åt folket, konsten, pedagogiken och livet!

/victoria

elisabeth sa...

Härligt Victoria !
Jag tänkte precis det samma som du när jag läste om honom, att varför i helvete har ingen (inte ens dom mest hängivna Reggio Emilia fansen bland lärarna) nämnt Carlo Derkert?? Den boken jag har läst är given som kurs litteratur.