creating a new creativ platform

torsdag 1 mars 2007

Själv höll hon på att designa en kollektion

Det är konstigt , vi i sverige håller på att bli utbildningsblinda. Det är vad som står på pappret som räknas. Jag jobbade som outbildad lärare under ett år, med känslan av att dom andra lärarna kan någonting som inte jag kan. Dom är ju utbildade. Skulle jag vicka vidare eller börja plugga? Jag valde plugga. Man vill ju iallafall gärna bli nåt. Kunna säga att man är nåt. Så.... jag började på lärarprogrammet inriktning bild och form. Redan första månaden blev jag varse att de bildlärare eller andra pedagoger som tidigare i livet gjort något intryck på oss studenter kom från en annan värld eller yrkesgrupp än skolans värld.

Det värsta var att det fortsatte precis så resten av min utbildning också. Våra pedagogiskt utbildade lärare var så fyrkantiga och tråkiga att jag inte lngre ville bli lrare. Inte på det sättet.
Medan de inspirerande och lustfyllda stunderna kom från gästföreläsare eller gästande personer av olika slag. Dessa var allt annat än lärare . De kunde vara arkitekter, konstnärer, eller på annat sätt skapande personligheter. En paradox för mig.

Nu går jag själv en konstnärlig utbildning, för jag vill ju så gärna bli någonting. Inte bara för det utan för att jag vill lära mig nåt, bli bättre men också tro mer på mig själv. Jag har alldrig riktigt trott att jag klarar det ändå det ...nej jag måste plugga, jag måste ha det i ryggen på nåt sätt. vad händer nu då ? Jo de gästlärarna vi har, har själva inte gått på högskolan utan trott på sig själva och kört igång på egen hand fulla av självtillit och lite djävlar anamma, och dom har varit verksamma i en herrans massa år, och lyckats i livet med sin konst, sitt hantverk och kommer in och undervisar oss studenter. Det är ju deras erfarenhet och det dom kan hur dom är och förhåller sig till konsten yrket och omvärlden som betyder nåt. Inte vad som står på nåt djävla examensbevis. Det är härligt!!
Jag tycker om det. det ger mig hopp. Men samhället har blivit krasst och människor litar inte längre på sig själva och sin egen förmåga. konkurrensen är hårdare nu än då.
Men det är inställningen också.

Pratade med min halvsyrra i NY och berättade att jag pluggade ( när jag började läsa till bildpedagog) varpå hon först undrade vad jag läste sen fattade hon ingenting hur jag skulle behva utbilda mig till ett yrke som jag redan jobbade med. Men du har väl jobbat som bildlärare ! sa hon. Jo.. men ... sa jag och kände mig så djävla redig. Så otroligt svensk och tråkig. anställningstrygghet.. mumlade jag.
Själv höll hon på att designa en kollektion skinnkläder precis och ingen djävel ifrågasatte om hon verkligen kunde det eller vilken utbildning hon hade gått. Det är fan inställningen som är helt åt helvete fel!

Inga kommentarer: