creating a new creativ platform

tisdag 12 juni 2007

att våga prova något nytt

Det var ju så spännande! Överlämnandet. Det gick fort, var lite obekvämt men var snabbt och koncist över. Efteråt stod jag där med en påse full med danska filmer.
Hmm.
En Påse, en papperspåse. Från Konsum.
Hade det varit för längesen hade den varit blå/vit och kanske hade det stått "filmer" på den. Det fick mig att tänka på ett citat ur en svensk film;

-vad har du i väskan ?
- lite film

När hela den skumma händelsen lagt sig upptäckte jag en besvikelse hos mig själv pga att filmerna inte levererats i LÅDAN, utan i denna grön/vita papperspåse. Halva idén liksom försvann....
Det dröjde rätt länge ( typ 5 timmar) innan min nya idé damp ner! Den bara uppdagades där i mitt huvud medan jag satt på bussen. Att jag inte tänkt på det förut. Det var ju självklart. Det är ju jag som skall göra lådan !

Kanske flera till och med, i olika material. Både att använda och sådana som blir skulpturer av volymen som X antal danska filmer uppgår till. Och lägger jag dem i olika konstellationer (olikformade högar) blir boxarna olikformade också,såklart men alla utgår från volymen av X antal danska filmer...)

Fortsättning följer på detta !

7 kommentarer:

Kristoffer sa...

Det var klart konstigt. Inte bara du, alltså. Märkligt.

Mm, jag tänkte faktiskt på bristen på låda igår kväll. Konsumpåse är inte låda. Låt inte innehållet drabbas av denna besvikelse. von trier, vinterberg, jensen, bier, kan inte lastas för detta.

Spännande idé! Ser framemot att se denna låda.

elisabeth sa...

Jag ser fram emot innehållet. absolut. börjar redan ikväll. Det är skitbra.

elisabeth sa...

Jag har sett några, men inte fler än tre,(fast det där är en sån grej jag borde sett fler. Till exempel Riket när den gick på TV och Pusher)
Men jag börjar med Per Fly. Jag har sett en av de tre ser jag nu. Arven,det var nog inte så länge den visades på tv. Den boxen har för övrigt snyggast design.

Kristoffer sa...

Ah, Per Fly-boxen är grym. JEsper Christensen och Ulrich Thomsen är speciellt bra. Kuriosa: Per Fly fick nordiska rådets filmpris för "dråpet". Filmmotsvarigheten till det sköna pris som Sara Stridsberg fick tidigare i år.

Fast nu ska jag inte lägga mig i mer.

elisabeth sa...

Kurosa är ju inte fel eftersom det förhöjer upplevelsen av filmerna.
Emottages tacksamt. "Bänken" som jag såg igår var jättebra.
Sådana filmer blir som nedslag i en verklighet som skulle kunna utspela sig var som helst i världen. Inte bara en story som har en början och ett slut. Slutet blir på nåt sätt här en fortsättning.

Kristoffer sa...

Mm, detta konstaterandet har nästan gjorts till leda, men är det något som sticker ut extra mycket i danska filmer är det den överjävliga realismen. Bänken är ett bra exempel.

Det är ju en rätt fin idé också. Att göra en trilogi om olika klasser. Det känns som om Per Fly är lite bortglömd bland danska regissörer. Åtminstone i Sverige. Alla har hört talas om von Trier, Bier och Vinterberg, men Fly? Äsch, det där vet jag inte säkert.

Annars har jag en teori om varför danska filmer så ofta är bra. Regissörerna skriver i väldigt hög utsträckning sina egna manus. (Förutom alla de manus som Anders Thomas Jensen får ur sig... Det är en del. Räcker åt många regissörer.)

elisabeth sa...

Fast det är ju på nåt sätt det första som slår en när man ser dom. Jag gillar också tanken om att skildra olika samhällsklasser men framförallt är det just idén med triologin att alla filmer ingår i ett "koncept". Att det inte görs en film som det sen blir en uppföljare på bara för att...och en till osv. Men jag vet inte om jag ska ge mig in på analys här EGENTLIGEN, tror inte det. Jag fortsätter att titta och har avverkat hela triologin "ved detta tidspunkt".