creating a new creativ platform

fredag 1 juni 2007

www.leeum.org

For forsta gangen har jag fatt se enn verk av Joseph Beuys - konstnaren - samtida med Andy Warhol men ack sa mycket mindre omtalad ! Hur som helst gjorde han mest installationer och preformances . Han var valdigt engagerad larare pa nagot universitet nagonstans i Tyskland, Munchen eller Berlin kan tankas, och eftersom han inte gjorde sa mycket "objekt" i bemarkelsen konst sa kan det inte finnas mycket kvar av hans konst mer an i dokumetationsform, videor, foto etc. Nu pa Leeum - Samsung Museum of Art i Seoul fanns det till beskadning tva tavlor som var orginalanteckningar direkt pa blackboard fran nagon av hans manga forelasningar !

Jag kan inte lata bli att undra vad gode herr Beuys hade tyckt om det. Eftersom han sysslade med interaktion i sin konst och saledes inte gjorde saker som skulle hangas upp i ram och bli ett konstverk i sann modernistisk anda undrar jag vad han skulle tyckt om det har. A andra sidan tyckte han ju sjalv att konst kunde vara precis vad som helst om man som betraktare (eller konstnar) valde att se det som konst. Han menade att det i oss alla bor en konstnar och de handlingar eller saker vi astakommer under var livstid, vart satt att leva kan betraktas som konst i nagon bemarkelse. Vilket kan tyda pa att han skulle gilla iden med att hans gamla anteckningar och skisser fran undervisningetiden satts upp i ett stort konstmuseeum for internationell modern konst.

www.leeum.org

Forresten sa fanns dar utanfor ocksa tva verk av Louise Burgoise, spindlar saklart, lika som hon aven staller ut pa Wanas skulpturpark i sommar .

1 kommentar:

konstbyrån sa...

håller med dig ang beuys och tänker att han är saknad i konstvärlden, den är liksom andefattigare. själsligt utarmad på nåt ihåligt sätt allt som oftast.

men där tycker ju jag att louise´s matriarker som landar från "yttre rymden" är väldigt hoppingivande i den mån att konstnären numera är 95 år fyllda!! det är väl fint att hon låter dem ta över världen i all sin högresta, ailienistiska och käft-smälls-freudianska uppenbarelse. de reproducerar sig globalt! och säger ifrån storskaligt ang skönhetsnormen.

vi ses snart!